top of page

Wie ben ik? 

Het is de grote vraag onder de yogi’s:

“Wie ben ik, als ik alle uiterlijkheden, gedachtes en ideeën over mezelf laat gaan?

Wie of wat blijft er over? Wie of wat ben ik in essentie?”

HansGrohe.jpg

Voorbij het lichaam

Mijn yoga zoektocht begon bewust toen ik begin twintig was en mijn baan als Forensisch Criminoloog had opgezegd om fulltime modellenwerk te gaan doen. Ik stapte in een wereld waar ik mocht reizen, vrijheid en luxe genoot en vrijdenkende creatievelingen ontmoette. Maar het was ook een wereld waarin ik op een dag wel tien keer afgewezen kon worden op mijn lichaam . Innerlijk bleef ik herhalen "dit gaat over mijn lichaam, niet over mij". Het startte de zoektocht naar wie die "mij" is. Wie of wat ben ik voorbij mijn lichaam?  Is die "mij" mijn persoonlijkheid, intelligentie, levensstijl, of misschien iets heel anders?

Voorbij gedachtes

Tijdens een yogales kwam ik in aanraking met ‘neti neti’, wat staat voor 'niet dit, niet dat’. Ik werd meegenomen in een ervaring waarbij ik duidelijk kon voelen dat ik niet mijn lichaam, niet mijn gedachtes en zelfs niet mijn persoonlijkheid ben. Het was een bevrijding,  een herinnering. Ik wilde steeds vaker die open, vormloze aanwezigheid voelen, en begon meer verstillende lessen te volgen. Ik leerde mediteren, observeren zonder erin mee te gaan. Ik ervaarde stilte, rust, ruimte en meer vertrouwen in het leven. De yogaschool werd mijn tweede thuis.

Image by dan carlson
Image by Arun Clarke

Voorbij elk idee of rol

Ik begon steeds meer van vrijheid te proeven en de wens naar complete vrijheid groeide. Vrij van de negatieve labels die ik op mezelf had geplakt - maar ook een wens om vrij te zijn van elk ander idee die had over mezelf. Ik liet mijn huis in Amsterdam achter en vertrok naar India. Ik verbleef in verschillende ashrams, meditatie retreats, volgde verschillende yoga-opleidingen, en steeds meer lagen van mijn identificatie lieten los. Ik kwam thuis in een allesvervullende stilte. Verbonden met alles en iedereen en tegelijkertijd niets en niemand meer nodig.

Terug het lichaam in

Na een tijd van los te zijn van alles, brak er een tijd aan van integratie. Ik durfde langzaam weer gevoelens van verliefdheid toe te laten, trouwde met Malte en werd moeder van Eden. De periode van onthechting sloeg om naar de sterkste hechting die ik ooit had ervaren - moeder zijn. Ik wil en kan niet anders dan middenin het leven zijn. In plaats van  ‘niet dit, niet dat’ werd de oefening steeds meer ‘ik ben ook dit, ook dat’. Steeds meer acceptatie van alle delen die niet tot uiting waren gekomen of (on)bewust waren weggestopt. De kwetsbaarheid, diepe dalen, intense vormen van liefde, gevoelloosheid, het wilde allemaal geïntegreerd en ervaren worden in het lichaam. De verbonden ademhaling helpt me om alles te doorvoelen. Steeds weer terug naar de essentie. De constante oefening. Het is een cadeau om dit pad van volledige zelf inclusie te mogen delen, in al onze perfecte imperfecties.

IMG_1260_edited.jpg

Opleidingen

Yin Yoga Teacher Training (200h) - De Nieuwe Yogaschool Amsterdam (2019)

Yoga Nidra & Intuitie - Moon Yoga Club - Annemiek Latour (2020)

Inquiry / focussing - Ferry Maidman (2021)

Stress & Burn-out specialist - Academie van Holistisch Coachen (2022)

Ademcoach - Adem & Stem - Stephen Monne (2022)

"By your stumbling, the world is perfected"

Sri Aurobindo

bottom of page